Dubrovnik - 3 zile in paradis

Dubrovnik-ul și-a câștigat notorietatea în urma scenelor apărute în Game of Thrones. Milioane de turiști vizitează anual Dubrovnik, pentru a retrăi, chiar și pentru câteva secunde, atmosfera faimosului serial. Eu nu m-am uitat la Game of Thrones însă am tot visat să ajung aici, după ce am văzut o poză cu acest orășel superb de la Adriatică. Am plecat cu foarte multe așteptări și nu m-a dezamăgit deloc. Într-adevăr, este foarte turistic și aglomerat însă merită fiecare minut petrecut acolo.

Noi am fost în extrasezon, în ultima săptămână din mai 2019 tocmai pentru a evita boom-ul prețurilor și aglomerația specifică sezonului de vârf. Cu toate acestea, ni s-a părut foooarte scump (mai ales dacă ne raportăm la nivelul de trăi scăzut al croaților). Începând de la cazare, masă, prețuri pentru obiectivele turistice, totul este exagerat de scump. În ceea ce privește aglomerația, a fost relativ ok, gestionabil.

Legat de cazare, așa cum menționam și într-un articol anterior, merită să dați puțin mai mult pentru a sta în buricul târgului decât să va cazați în Lapad (o regiune puțin mai îndepărtata) și să stați zilnic după autobuz. Noi am găsit o cazare absolut superbă, cu vedere spre centrul vechi/mare/insula Lokrum, cu o grădina generoasă și muuultă verdeață pentru care am dat 900 RON/3 nopți. Din curte până la intrarea în centrul vechi, nu făceam mai mult de 5-7 minute.

null

null

Un lucru interesant este că gazdă noastră nu încuia poarta. Eu am rămas puțin mirată (este Dubrovnik un oraș atât de sigur?). Ei bine, aparent da. Oamenii trăiesc liniștiți în căsuțele lor cu vedere la mare, unde viața se scurge într-un alt ritm: liniștit, armonios. M-am simțit puțin ca în copilărie, la țară, unde întotdeauna poarta rămânea deschisă iar oamenii își trăiau liniștiți viata. Ba chiar erau fericiți dacă venea vreodată cineva în vizită și îi primeau cu mare drag. Revenind la Dubrovnik, am pățit și o fază amuzantă. Ne-am trezit în curte cu o femeie care nu era cazată cu noi, care părea dezorientată la început. Apoi, a scos telefonul și a început să facă poze peisajului. Eu eram destul de sceptică (vezi ce se întâmplă dacă lași poarta deschisă? îi spuneam prietenului meu). A apărut apoi și gazda și se pare că femeia, văzând că e poartă deschisă, a intrat pentru a admira peisajul și a face câteva poze. Nu a fost deloc cu supărare, au mai discutat puțin și apoi fiecare și-a văzut de drum.

Ce m-a impresionat în Dubrovnik?

  • Peisajele superbe din orice colțișor ai privi orașul.

null

null

null

  • O armonie perfectă mare, munte, clădiri cu obloane verzi, ziduri vechi și noi. Am mers la pas lin, relaxat și am admirat fiecare părticică a acestui oraș fascinant.

null

null

  • Banje beach (5 minute de centrul vechi). Am găsit o plajă goală, superbă, o mare de cristal, și un peisaj de zile mari. Am stat minute în șir pe plajă, ascultând șuieratul valurilor și bucurându-ne de razele de soare.

null

null

null

  • Sveti beach. După ce am admirat plajă Banje, nu credeam că pot să văd altceva mai frumos de atât. Niciodată să nu spui niciodată… am găsit pe internet plaja Sveti și mi-am propus să ajung să o văd. Am mers destul de mult (cam o oră), ne-am rătăcit, am ajuns pe drumul bun și, când eram la capătul puterilor, am găsit niște trepte care indicau Sveti beach. Le-am urmat și, pe măsură ce coboram, începea să se contureze plaja, apa turcoaz, relieful stâncos. Mi se părea ireal de frumos. În acea clipă, gândul m-a dus cu gândul la Thailanda și la plajele ei sălbatice. Pe măsură ce coboram, eram din ce în ce mai uimiți. Plaja este amenajată în sezon însă noi am avut norocul să o prindem goală, liniștită. Câțiva oameni o curățau, se vedea că se pregăteau pentru lunile de vară. Am avut mare noroc că am găsit-o așa…amenajata cu șezlonguri și-ar fi pierdut orice farmec. Am petrecut ore bune doar stând și admirând împrejurimile.

null

null

null

  • Muntele Srd– Cum poți să închei o vacanță perfectă dacă nu privind de sus orașul superlativelor? Pe mutele Srd se poate ajunge cu telecabina (era închisă când am fost noi), taxi-ul sau pe jos. Pentru că era friguț și stătea să plouă, noi am luat un taxi. Priveliștea este copleșitoare, o să las pozele să vorbească:

Preț telecabina: 170 Kuna de persoană/ dus-intors

Preț taxi: 150 kuna/2 persoane

null

null

  • Insula Lokrum– o oază a liniștii și relaxării. Se poate ajunge acolo cu vaporașul, pentru suma de 150 kuna/persoană. Pe insula, veți găși mai multe trasee, destul de interesante. Nu va așteptați să găsiți cine știe ce peisaje sau obiective turistice, pe mine cel puțin nu m-au impresionat. Mi-a plăcut, în schimb, liniștea, aerul curat și traseele ușoare, potrivite pentru o plimbare relaxată. Insula se poate vizită lejer în 1-2 ore. De asemenea, pe insula se află tronul Game of Thrones.

null

null

null

null

Am plecat din Dubrovnik cu sufletul strâns, visând să mă întorc într-o bună zi.

Pe curând, Dubrovnik!